Mitä on coaching?

31.08.2017

Aloitin vuoden alussa Helsingissä opinnot Business Coaching-tutkintoon. Koulutus kesti puoli vuotta ja se oli parempi, mitä ikinä olisin voinut kuvitella. Alun perin menin kurssille voidakseni käyttää näitä taitoja liike-elämässä, mutta huomasin tämän toimivan myös äärimmäisen hyvin elämänvalmennuksessa.

En aiemmin tuntenut coachingia ollenkaan. Vasta kurssilla sain itse kokea coachingin muuttavaa voimaa. Kurssin aikana tunnistin heikkouksiani ja tänä päivänä pystyn toimimaan paljon paremmin näillä osa-alueilla. Itse asiassa kurssi sai minut miettimään myös mennyttä elämääni ja tilanteita, joissa olisin toiminut täysin toisella tavalla ja rakentavasti, jos minulla olisi ollut se tieto, mikä minulla nyt on.

Coaching on lyhykäisyydessään positiivisten voimavarojen löytämistä. Meillä kaikilla on paljon positiivisia voimavaroja sisimmissä, mutta useimmiten ne jää pelkojen, murheiden ja arjen alle. Varsinkin, jos olemme tottuneet toimimaan tietyllä tavalla, voi olla vaikeaa huomata mahdollisuuksia, joita meillä oikeasti on, kuten myös piileviä lahjoja ja kykyjämme.

Coaching on työkalu, jossa coach oikeita kysymyksiä kysymällä johdattaa asiakkaan oman itsen äärelle. Kun pukee sanoiksi ajatuksiaan ja on mahdollisuus puhua ihmiselle, joka oikeasti on läsnä ja kuuntelee, aukeaa aivan uudet tiet omassa elämässä.

Coaching selkeyttää omia ajatuksia, tunteita ja sen avulla voit myös määrittää selkeästi omat tavoitteet ja askeleet kohti päämäärä. Kun vierellä on ihminen, joka seuraa kehitystäsi ja eteenpäinmenoasi, on tulokset monta kertaa paremmin saavutettavissa kuin yksin.

Yksin on vaikea pysyä omissa tavoitteissa. Hyvin helposti vajoamme takaisin vanhoihin käytösmalleihin ja tapoihin toimia. Tunnemme epäonnistumista siitä, että emme taaskaan päässeet eteenpäin ja tämä ruokkii taas negatiivista energiaa ja vahingoittaa itsetuntoamme. Tämän takia mm. monet uuden vuoden lupaukset karisevat, dieetit epäonnistuvat ja kierre vain jatkuu.

Coach vierelläsi auttaa ja tukee sinua. On rinnallasi myös heikkoina hetkinä ja kannustaa eteenpäin. Coach näkee sinun voimavarasi ja mahdollisuutesi. 

Coaching on ennenkaikkea luottamukseen perustuvaa työskentelyä. Siksi kemioiden kohtaaminen ja luottamuksen tunteminen on tärkein asia coachia valittaessa. Ilman luottamusta on vaikeaa olla avoin ja edetä prosessissa. On myös lupa keskeyttää valmennus, jos tuntee, että tämä ei vastaakaan minun toiveita ja yhteistyö ei vain etene. 

Käytän coachingia aktiivisesti työssäni liike-elämässä että 6 kk-valmennusohjelmassani. 

Rohkaisen sinua kokeilemaan tätä, sillä kaikki, mitä teet oman itsesi eteen, tulee takaisin moninkertaisena!

Ihanaa päivää sinulle, lukijani!