Itsekurin merkitys

13.08.2017

Joogassa Patanjalin 8 limbs of yoga, on monta elämänohjetta, jossa yksi on Tapas. Tapas ei ole tässä yhteydessä espanialainen välipala, vaan se tarkoittaa polttamista, palamista, rohkeutta, itsekuria. 

Joka kerta, kun päätäämme tehdä elämänmuutoksen; laihduttaa, aloittaa opinnot, uuden työn, uusien käytös- ja ajatusmallien toteuttamisen, vaatii se tapasta, itsekuria. Itsekuri on välttämätön tavotteiden saavuttamiseen.

 Kun aloitat uuden asian elämässäsi, on parasta aloittaa lopputuloksesta. Näe jo saavuttamasi asia; näe, kun saat todistuksen koulusta, voit pukea ne hyvin istuvat farkut päällesi, astut uuteen työpaikkaan jne.  Tee visiostasi vahva ja usko siihen. Sen jälkeen jaat tavoitteesi pienempiin osiin päivätasolle. Ja tästä alkaa työ. 

Ihminen on luonnostaan laiska ja taipuvainen palaamaan tottuttuihin käytösmalleihin. Hyvin helposti ajattelemme, että voin tänään jättää välistä tämän tehtäväni, palaan siihen huomenna. Ja sitten siirrämme ja siirrämme asioita, kunnes tavoitteemme liukuvat kauas tulevaisuuteen.

Jos haluat oikeasti onnistua, se vaatii itsekuria, suunnitelmallista ajankäyttöä ja päämäärätietoisuutta. Tässä jooogan tapas astuu kuvioihin. Se polttaa vanhat käytösmallit, vaatii meiltä rohkeutta toteuttaa muutos elämässämme.

Kuinka sitten voin onnistua, jos minulla kertakaikkiaan ei ole itsekuria ja luonteeni on heikko? Ota mukaan avuksesi joko ystävä, jolle kerrot tavotteistasi ja pyydät häntä tukemaan ja kannustamaan sinua. Jos sinulla ei ole sellaista, joka on oikeasti rinnallasi, ota joku ulkopuolinen valmentaja tai coach, joka kulkee vierelläsi ja seuraa edistymistäsi. Joku, jolle olet ikäänkuin vastuussa edistymisestäsi. Mitä suuremmasta ja tärkeämmästä asiasta on kysymys, sen tärkeämpää on ihmisten tuki.

Yksin on monta kertaa haasteellisempaa toteuttaa suuria elämänmuutoksia. Ja jos tilanteesi on se, että et halua puhua kenellekään, tsemppaa sitten itse itseäsi. Muistuta joka aamu itseäsi tavotteistasi ja päämääristäsi. Tee heti aamusta ne asiat, jotka tuntuu vaikemmille. Vala itseesi rohkeutta ja uskoa. Tee niitä asioita, joista saat hyvän mielen ja energian liikkeelle. Näitä voi olla hyvän you tube-videon kuunteleminen, musiikin kuuntelu, motivoivan kirjan lukeminen tai liikunta. Mitä tahansa sellaista, joka saa sisäisen palosi syttymään.

Kun menet eteenpäin ja onnistut, tulet huomaamaan, kuinka se vahvistaa sinua ja henkisiä voimavarojasi. Siitä tulee todellinen voittajafiilis ja seuraavat askeleet ovatkin jo paljon helpommin toteutettavissa. 

Itselleni on haastavimmat asiat sellaiset, joita oikeasti inhoan, mutta ne on pakko tehdä. Näitä on ollut esim. opiskeluissa ja töissä kaikki excel-raportit, matemaattiset kaavat jne. Olen viivyttänyt ja viivyttänyt niiden tekemistä ja vasta viime hetkessä saanut ne nopeasti tehtyä. Näistä tuli tottakai paljon ongelmia, koska ei ole kiva palauttaa jotain sinnepäin tehtyä juttua.  SIlloin päätin, että tartun heti näihin ei niin mukaviin -asioihin ja keskityn täysin siihen, mitä teen. Laitoin tarkan ajan, milloin aloitan enkä antanut periksi. Tämä todellakin vaati ja vaatii itsekuria. Mutta olen päättänyt sen, että pystyn tekemään nekin asiat, joista olen aiemmin ajatellut, että en pysty enkä ole hyvä siinä. Kuka niin on sanonut? Mistä sellainen ajatusmalli juontaa? Kaikki pystyvät kehittämään myös heikkouksiansa, jos vain niin haluaa.

Joten tänään, tästä päivästä lähtien, tartu hetkeen, tee pieniä asioita unelmiesi eteen ja huomaat että sinä olet onnistuja ja voit lentää ylöspäin!